/PAS PÅ TYVEN

PAS PÅ TYVEN

Når du tager på ferie, går tyven på arbejde  –

 

Når du tager på ferie, tager tyven på arbejde. Men hvis gode naboer deler viden og hjælper hinanden, kan I snyde tyven.

– Årvågne naboer kan mindske den indbrudsbølge, som vi typisk oplever i sommerferiemåneden juli, siger Christina Tang Sørensen, kriminolog i Nabohjælp, som TrygFonden og Det Kriminalpræventive Råd står bag.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at der i Region Nordjylland sidste år blev begået 7,4 indbrud om dagen i juli måned. Det er 29,9 procent flere indbrud end gennemsnittet for årets andre lyse måneder, og det gør juli til højsæson for indbrud i Region Nordjylland.

Men med nogle små tricks kan du ødelægge arbejdsforholdene for tyven og forhåbentlig undgå ubehagelige overraskelser, når du kommer hjem fra ferie.

Gode naboer kan gøre en forskel
Som det første bør du række ud til dem lige omkring dig – for dine naboer kan faktisk være tyvens værste skræk. Med hjælp fra dine naboer er din bolig aldrig helt alene hjemme, og dine naboer kan løbende parkere en bil eller en cykel i din indkørsel, tømme din postkasse og flytte rundt på dine ting, så dit hus ser beboet ud.

Gode og årvågne naboer er et af de mest effektive redskaber mod tyven. Sammen kan I være hinandens øjne og ører i kvarteret ved at hilse interesseret på nye ansigter og spørge ind til deres ærinde.

– Opmærksomme naboer er noget af det, der stresser indbrudstyven allermest, og aktiv nabohjælp kan forhindre op til hvert 4. indbrud. Derfor er vi glade for, at så mange borgere i Region Nordjylland har meldt sig som nabohjælpere. Og der er brug for endnu flere – måske dig?, siger Christina Tang Sørensen.

Nabohjælpere i Nordjylland
Heldigvis findes der gode naboer i Region Nordjylland. En opgørelse fra Nabohjælp viser, at hele 30.605 nordjyder er tilmeldt som nabohjælpere.

Sådan er kommunerne rangeret målt på antallet af Nabohjælps-ordninger:

 1. Aalborg Kommune: 11.156
 2. Hjørring Kommune: 4454
 3. Frederikshavn Kommune: 3997
 4. Brønderslev Kommune: 2558
 5. Jammerbugt Kommune: 2247
 6. Thisted Kommune: 1598
 7. Vesthimmerlands Kommune: 1538
 8. Mariagerfjord Kommune: 1299
 9. Rebild Kommune: 1248
 10. Morsø Kommune: 506
 11. Læsø Kommune: 4

Gode råd: Sådan snyder du tyven i ferien

 • Tænk over, hvor synlige dine særligt værdifulde genstande er fra gaden. Kan man se dine designermøbler, smykker eller lignende gennem vinduerne ude på gaden?
 • Efterlad lidt opvask, vasketøj eller måske børnenes legetøj fremme, så det ser ud, som om det lige er blevet brugt. Det signalerer, at der er nogen hjemme i huset.
 • Sæt en timer på din radio og dit lys, eller brug et såkaldt fake-tv, der får det til at se ud som om, at dit tv er tændt.
 • Lås dine redskaber og dit værktøj inde i redskabsskuret, så de ikke kan bruges til at bryde ind i din bolig.
 • Klip hækken, så den højest er 1,6 meter høj. Dermed minimerer du de gode gemmesteder omkring boligen, som kan give tyven ”arbejdsro”.

Læs mere om Nabohjælp på www.nabohjælp.dk og om, hvordan du sikrer din bolig på www.dkr.dk.

Foto: Det Kriminalpræventive Råd

 

Artiklen er fra Limfjord update