/RANDERS KAMMERORKESTER

RANDERS KAMMERORKESTER

Søndag den. 3/11 kl. 15  –

 

Søndag den 3. november kl. 15.00 inviterer Morsø Teaterkreds til kammerkoncert med Randers kammerorkester i Musikværket, Gasværksvej 60, Nykøbing Mors.

 

Koncerten er et led i et efterhånden mangeårigt godt samarbejde, og det er altid meget fine koncerter, kammerorkestret leverer.

Billetter kan købes vis hjemmesiden www.morsoeteaterkreds.dk eller ved indgangen, oplyser formanden for Morsø Teaterkreds, Jørgen Bruun Christensen.

 

Programmet spænder vidt med værker af Bela Bartok, Ludwig Tuille og Franz Schubert.

Selv om blæsten suser om gadehjørnerne, mørket tager til, og regnen fra en gråmeleret himmel markerer, at det for alvor er efterår, så vil Musikværkets store sal gløde af sprudlende livsenergi og musikalsk begejstring, når Randers Kammerorkester går på scenen. Programmet indeholder Franz Schuberts sprællevende Forellekvintet, Ludwig Thuilles farvemættede Sekstet for klaver og blæsere samt Bela Bartoks magiske Strygekvartet nr. 3. Som gæstepianist medvirker Emil Gryesten.

Sommer i bjergene
Sommeren 1819 var for Schubert fuld af glæde, optimisme og forelskelse. I Forellekvintetten omsætter han det alt sammen til et sprællevende sammenspil mellem klaverets distinkte anslag og strygernes varme klang og tone. Den 22 år gamle komponist tilbragte sommeren i den nordlige del af Østrig, og den lyse sommerstemning og Schuberts begejstring for egnens betagende bjerge og fortryllende søer høres tydeligt i musikken.

Værket er fuld af sommerens sol og blå himmel og viser en anden side af Schubert end den mørke og angstfulde, som ofte kommer til udtryk i komponistens sange.

En af kvintettens satser bygger på temaet fra en af Schuberts egne lieder – Die Forelle – og Schubert sætter tonerne sammen med et så stort og levende overskud, at man næsten hører forellen sprælle i nettet.

Farvemættet Sekstet
Sekstetten for blæsere og klaver af den østrigske Ludwig Thuille er et brusende senromantisk følelsesdrama. Det er romantisk musik med bid og nerve med de store følelser på spil, men samtidig demonstrerer Thuille i sit værk en fin humoristisk grundholdning til livet. Et af værkets kvaliteter er desuden de muligheder, som komponisten giver de fem blæsere til at lokke de smukkeste toner og melodier ud af deres instrumenter i sammenspil med den virtuose klaverstemme.

Magisk kvartet
Som kontrast til de to udadvendte værker af Schubert og Thuille indeholder Bartoks tredje Strygekvartet essensen af den magiske livskraft og menneskelige styrke, der ligger gemt i den ungarske folkemusik. I kvartetten udnytter Bartok alle de fire strygeres effekter og instrumentale muligheder til nye klangfarver og skaber en særlig stemning af det ægte og autentiske.