/TOBAKSALGET FALDER

TOBAKSALGET FALDER

Tobaksalget falder, men antallet af rygere stiger  –

 

I Danmark bliver der købt færre cigaretter end tidligere. I 2018 blev der solgt 5280 millioner cigaretter i Danmark, og det er 14 procent eller 850 millioner færre end i 2017, viser de seneste tal fra Skatteministeriet.

Det skriver Politiken.

Tallene er baseret på det afgiftspligtige salg i Danmark samt ministeriets skøn for befolkningens grænsehandel og udlændinges køb af cigaretter herhjemme. Ministeriet understreger, at faldet ikke skyldes øget grænsehandel, der både i 2017 og 2018 udgjorde knap otte procent af det samlede forbrug.

Færre solgte cigaretter kan derimod hænge sammen med en stigning i brugen af andre nikotinprodukter som e-cigaretter, opvarmet tobak og snus. Det påpeger Charlotta Pisinger, som er professor i tobaksforebyggelse. Derudover kan faldet skyldes ændrede sociale normer for, hvor der må ryges.

– Folk ryger mindre, fordi det er blevet mere besværligt. Det bliver simpelthen sværere at få lov til at ryge i det offentlige rum, siger hun til Politiken.

De seneste tal for befolkningens rygevaner fra Sundhedsstyrelsen viser dog, at andelen af rygere er steget for første gang i 20 år. I dag ryger 23 procent, mens 21 procent røg i 2016.

De flere rygende danskere må ifølge Charlotta Pisinger således i snit ryge færre smøger end tidligere.

/ritzau/

Historien er fra LIMFJORD UPDATE